Hov:press

Pär Darell


<<
Sidor: 181


Format: Mjukband


Språk: Svenska


Strl: 22,8 x 31,5 cm


Vikt: 733g


Redaktör: Anders Johansson &

                 Ingvild Hovland Kaldal


Förlag: Hov:Press


ISBN: 978-91-527-9193-6

HOV:PRESS presenterar en monografi av konstnären Pär Darell.


“Pär Darell” är en monografi över och hyllning till konstnären och poeten Pär Darell (1979–2011). Boken sammanställer arbeten från perioden 2006–2011, då Darell var elev vid mastersprogrammet i Fri konst på Konsthögskolan Valand i Göteborg, samt från månaderna efter examen. I hans konst finns en sårbarhet och humor som ofta behandlar åtrå och människans längtan efter det intima.

Boken inleds med den korta dikten:

”Ormen vrider sig i lotion
Under den heta solen”

Pär Darell var aktiv både som konstnär och poet, och han använde ett flertal tekniker och tillvägagångssätt för att skapa och presentera sin konst. I ”Pär Darell” presenteras bland annat diktsamlingen “Degussa skincare” från 2007 i sin helhet. Boken inkluderar
fotografier från olika Tumblr-bloggar och stillbilder från filmer på hans YouTube-sida. Ett exempel är filmen “Jag intervjuar en kille som tränar på samma gym som jag”. ”Pär Darell” innehåller också flera fanzines som konstnären skapade själv och i samarbete med andra, som “City of Gothenburg” och “Senoren”. Här återfinns även de intyg som delades ut till främlingar som deltog i Darells flera performanceverk.


Sammantaget ger boken en inblick i ett personligt och starkt konstnärskap som avslutades alldeles för tidigt.